Wednesday, April 13, 2011

Cubaan membuat entry keibuan .. teheee

Semua orang boleh cakap bayi yang baru lahir tu ibarat kain putih yang bersih tanpa ada corak atau peta air liur basi atau tumpahan sambal. Bersih. Kosong. Lantak la mak ayah nak jadikan dia macam mana.

Berada dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan awal kanak-kanak banyak ajar aku jangan cakap pandai. Atau pun jangan cakap besar. Sebab kau sendiri tak tau nasib kau macam mana. Ada budak yang kecik, tapi pintar. Pandai bercakap. Berani ke depan jawab soalan penceramah. Comel. Cakap sopan. Nama sedap. Lalu kau suka dia lebih.. biasala. Budak macam ni selalu jadi perhatian cikgu. Sebab dia tak nakal. Eeee dah la comel, mak ayah dia pulak jenis sopan tak banyak merungut pasal sekolah.. eh sapa tak suka??? Ada budak pulak jenis yang oh my gucci! Nakal nya subhanallah.. tempat flush toilet tu dia boleh panjat sorokkan selipar toilet. Padahal baru darjah satu. Dah la muka tak berapa comel. Walaupun nakal bagi cikgu pening, tapi dalam kelas pandai pulak dia. Periksa mesti nak no 123.


Nama pun budak. Ada sejuta lagi halangan yang dia perlu tempuh untuk buktikan sapa dia bila besar nanti. Sebab tu aku cakap, jangan nak cakap besar atau cakap pandai. Kau tak boleh cakap, nakal nya budak ni!! Anak aku esok jangan harap nak nakal macam ni. NO. sebab kau belum tau nasib kau macam mana… ada budak yang slow…perlahan.. macam kanak-kanak yang problem itu ini. Jangan merungut. sekali lagi, sebab kita tak tau nasib kita macam mana…

Aku dalam family yang cara didikannya agak kasar. Kasar yang maksud aku bukanlah bila bercakap semedang nak mencarut, main-maik kepala bagai.. TAK.. tapi kasar yang tak lembut. Mak aku pensyarah. Haha. Maksud aku surirumah yang kuat bersyarah. Tapi alhamdulillah bebelan dia tu berisi. Misalnya membebel pada aku yang bangun lambat. Bangun lepas makan tengah hari siap. Lepas tu mandi siap lawa-lawa terus ambik pinggan cedok nasik. Dulu kecik-kecik dah kena bebel. So bila besar mana berani nak buat macam tu. . Sebab mak aku didik kami sedikit konservatif. Macam orang Penang dulu-dulu punya style. Anak dara, mesti bangun awal. Anak dara mesti pandai masak at least tanak nasik. anak dara mesti pandai mengemas. Anak dara mesti itu ini itu ini...Dan kesannya sampai sekarang kalau tidur rumah orang aku tak reti nak bangun lambat dan tak reti kalau tak sama-sama merewang ke dapur.

Ada mak ayah yang sangat protective, kadang-kadang memang rimas. Tapi bila aku tengok ada gadis yang mak ayah dia tak heran langsung kalau dia keluar malam balik pagi dengan boy friend, keluar rumah 2, 3 hari tak balik tak tau tidur mana dengan boy friend, tak kisah langsung dengan hubungan yang tidak sah tu…buat aku bersyukur sebab ada mak ayah yang sangat ambik berat hal anak-anak. Sebab kalau bukan diorang yang limitkan apa yang aku dengan adik-adik buat, memang kami hanyut… Kalau ikut kepala aku yang biol ni, memang aku hanyut...serius!

Aku suka cara didikan mak ayah sekarang. Cuma nanti kalau ada anak, mungkin ada beberapa perkara yang aku nak ubah.. nabi pun pesan, didik anak mengikut zaman.. sekarang bukan zaman pukul-pukul tangan bontot lagi. Tapi sekarang kena pukul hati. Aku tak pasti aku boleh atau tak mendidik anak sendiri nanti. Takut kan dengan keadaan sekarang. Macam-macam….!

Okey entry ini sangat keibuan…sangat!

No comments:

Post a Comment