Friday, October 30, 2009

abcdfeghijk

Cantik dan keayuan wajah kan pudar akhirnya
Kemiskinan di dunia tak beerti kau terhina, itu hanya di pandangn mata
Kemewahan tidak bermakna hidupmu akan sentosa
Kesempurnaan tuhan menilainya...





nota: abcdefghijk

Tuesday, October 27, 2009

Monday, October 26, 2009

Impian yang terlalu sukar nak digapai..I guess..?

Ini aku tulis pada MONDAY, 26 OKTOBER 2009

Ngeh ngeh ngeh... *geleng kepala

............................................................................................................................................................

Kahwin bukanlah priority paling atas yang aku target past few years nih.. Lepas habis study seingat aku lah, aku langsung tak masukkan berkahwin sebagai agenda utama yang aku mesti buat lepas grad. Sebab ia bukan keperluan masa tu dan aku tengok bapak aku sendiri belum bersedia nak terima menantu. Kalau mak memang dia nak aku kahwin awal awal. Senang katanye..

Kemudian aku kerja dan bercinta tapi belum sampai tahap merancang nak kahwin. Sebab? Alasan yang sama. Bapak aku belum sedia nak terima menantu. Ye betul... bila sepupu sepupu yang sebaya semua dah bertunang berkahwin orang lain mesti sibuk tanya mak bapak aku.. kakak bila lagi??? Bapak aku mesti cakap, tunggu dia dapat PHD dulu...npk sangat belum sedia kan?.. padahal masa tu aku tak pernah terlintas pun nk sambung even degree pun. Masa tu la.. Rasa macam penat buat diploma dulu pun tak habis lagi...agak tipikal..

Bila bercinta-putus-bercinta balik-putus balik .....aku penat..
Penat nak cari cari. Lepas tu sambung blaja. Kononnya skarang lah masa yang sesuai untuk sambung apa yang terhenti dan secara tak langsung langkah pertama untuk capai impian bapak aku..

Bila dah blaja dalam masa yang sama bekerja..aku tetap macam student biasa ropanya.. kena buat note. Beli stationary, beli a4 paper, kertas kajang, stapler, beli pen..... Dan paling penting mestilah kena study kan? Mula2 awal semester, aku pergi kelas rasa macam gi kursus yang company hantar..haha..yelah, 3thn stop blaja.Masuk kanan kuar kiri..Bila quiz aku dapat markah rendah baru ada kesedaran sikit yang aku bukan di kursus anjuran syarikat. Insaf sekejap..balik umah buat note..ulangkaji..dan kemudian baru sedar, kalau blaja ada exam. Bila kau tak study kau tak leh jawab exam........

Tapi kau tahulah kan...siang kerja. Bergelumang dengan orang ramai, surat sana sini, dateline itu ini call org tu org ni..balik umah jumpa bantal paling best! bila nk study tah.....

Dipendekkan cerita..alangkah bagusnya kalau sekarang aku dpt offer berkahwin dengan orang yang mampu bagi aku makan minum pakai yang cukup supaya aku boleh resign duduk rumah dan tumpukan sepenuh perhatian pada pelajaran...tak perlu bekerja lagi. Sebab suami mampu..

Penat rupanya bila bekerja + belajar ni...penat!

Kalau ada?

aku janji, jaga makan minum pakai suami dengan terbaik sekali dan beri anak yang sihat cergas pintar dan comel. Dan semuanya akn aku jaga dengan tip top sekali!!!

Cuma beri aku peluang habiskan degree saja.. boleh kan?

Tapi, kalau dah kahwin, bangun pagi kena buat breakfast, basuh baju, kemas rumah, jaga anak segala...penat kau tido. Bila kau nak study???

Bila tah nk capai PHd nye bapak oii....


***entry ini terlalu panjang intro nya!

Friday, October 23, 2009

Sebab?

Aku bosan dengan header yang lama..

Thursday, October 22, 2009

Selamat pagi semuaaaaaa!!


Ni semua adik adik saya! Ade sape sape nak booking wat menantu?
Pilih la...;p
pastu amek borang kat kaunter sebelah. Tarikh interviu akan diberitahu kemudian.
Sayang diorang weh!!

Wednesday, October 21, 2009

Entry aku mungkin ada sikit emosi..sikit je..tak banyak..

Lately ni aku macam perasan, entry yang aku tulis penuh dengan emosi terhadap lelaki. Macam nampak sangat seolah olah aku seperti tidak stabil. Sepertinya begitulah...

A past few week, confirm lah orang yang berdekatan dengan aku .... ye! CONFIRM! mereka mendapat madu... madu memang manis. Tapi ini adalah dimadukan... Bermadu, menerima madu, mendapat madu etc..etc..

Haih....

Penat!

Kalau itu yang dah ditakdirkan, apa lagi kita nak bilang?
Tanya mereka, kenapa????
alah...dah takdir...dah jodoh...
Wat the f!

Kita yang melihat nak kata apa? Sabarlah...redha lah...nanti disana kau dapat payung emas tahu?
Ok nak kata apa lagi? Sedangkan yang merasa?
Kau tahu apa yang dia rasa?
Entahlah...

Mungkin kita sebagai perempuan tak boleh cakap banyak sangat zaman sekarang ni.
Eh kau tahu, nisbah kita dan mereka 1 bersamaan 14?
tahu x???

Aku tak pasti kalau mereka berjaya memberi zuriat 5, 6 orang tu menunjukkan yang mereka mampu tambah lagi satu. Itu aje ke erti 'berkemampuan'???
kau tahu tak, lepas kau kahwin tanggungjawab kau bertambah?
eleh...semua mesti cakap tahu...

Adik aku tanye lewat waktu nak tidur semalam...kak, ape guna berkongsi susah dan senang kalau at the end kita terseksa? ... aku cuma ermm... Dia terus bertanya, kak..kalau ni cuma pilihan kau ada..kau mahu bermadu atau jadi andartu? aku ermmm lagi...
Sangat subjektif..Aku tiada jawapan..

Aku tak mahu andartu
aku juga tak mahu merampas hak orang
aku tak nak berkongsi
boleh tak kau bagi pilihan lain?

Aku pun tak pasti... hidup ni terlampau susah nk dijangka. Sangat susah...
yang pasti aku sedih dengan apa yang berlaku....
time will heal everything..

Tuesday, October 20, 2009

Jom lari setempat!

Tips ini mungkin berguna

Apa yang perlu kau buat ialah stop bercakap pasal dia!
Nak stop fikir memang susah. Sebab kau muda lagi. Belum kena skizofrena. So ingatan kau memang kuat la tambah tambah kalau tentang dia kan? So kau cuma boleh buat stop bercakap tentang dia. Kalau kawan kau kata, minggu lepas aku nampak dia dekat shell tengah isi minyak. Kau cuma kena respon gini, ko tau bape ringgit dia isi? Paksa kawan kau cakap gini, ntah!mungkin 10 ringgit kot..pastu kau balas, naik keta besa isi 10 ringgit je? pastu gelak sampai mengalir air mata. OK. pastu dah. jangan cakap lagi. Ingat tu..

Monday, October 19, 2009

Kalaulah malang itu berbau cam durian kan senang...

Aku kurang senang dengan bau durian
Kalau semua orang gila durian, aku tak. Kalau ada makan seulas dah cukup, kalau takde pun tak pe. Kalau bubur kacang letak durian..memang aku tak kan sentuh! Ais krim durian? Lagi lah.. Bagi aku biar durian sebagai durian. Jangan tambah kemana-mana. Biar bubur kacang seperti bubur kacang seadanya..

Tapi ini entry bukan tentang durian atau bubur kacang taruk durian..

Kalaulah malang itu berbau seperti durian, sumpah aku akan elak! Sebab bau tu selalu buat aku cam bad mood. Kalau anda mungkin tidak kan? Kita lain lain..tak sama..

Love and pain are just came from two side. But the harmony is there..

Minggu sudah, kami menerima menantu baru dalam keluarga. Semua orang happy, bahagia tambah pulak menantu ni rajin....oh sumpah rajin! Aku adore gila dgn dia. Dah la pandai bawak diri. Pandai borak borak sama pakcik makcik paling penting nenek lah. Semua puji. Kalau sudut tu bersepah, kejap je dia kemas. Ok fine! Jangan puji lebih2..mak kata, yang manis jangan terus ditelan, yang pahit jgn terus diluah...

Tapi bila DIA kata mahu menguji, janganlah kata apa..kita kena redha bukan? Sehari lepas kenduri yang semua orang bergebang sakan tu, adik pengantin accident. Tambah memburukkan keadaan, patah kaki habis semua luka luka badan. Tapi dia stabil. Murung je ayah.. Ibu susah hati. Tak pe. Ni lah namanya ujian.. Sabarlah semua.. Kita semua ada untuk kongsi kekuatan. Nanti baby amek spm dalam ward. Bukan teruk sangat. Tangan kanan luka tak pe, dia kan kidal.. Bukan maksudnya saya suka, tapi benda dah jadi..redha saja..

Sebab tu malang.. tiada berbau. Kalau bau macam bau kentut, boleh lari laju laju.
Sebab tu love and pain are came from two side..supaya hidup kita ada rasa dan warna. Dan paling penting kita tahu menghargai hari bahagia kerana pernah melalui hari duka....

Friday, October 16, 2009

Bukan dia sengaja

Ummi : "Hello, kak chik balik keje nanti tolong belikan kicap"

Kak Chick : Okey.


Kak chik pun balik keja terus gi 7e.


Sampai di rumah...

ummi : Asal kau beli sikat?

kak chik : erk...??

Wednesday, October 14, 2009

Tikus mengejar kucing atau sebaliknya?


Kenapa dalam hidup kita perlu buat keputusan sama ada nk pilih jalan lurus atau bengkok?
nak belok kiri atau kanan? Kenapa hidup ni tak terus je tanpa perlu memilih mana2. Sebab membuat pilihan tu susah sangat. Selalunya ia akan perlu untuk kita melepaskan sesuatu yang kita sendiri tak pasti ia yang terbaik atau apa. Tapi bila kita sedar kita tak boleh pilih yang itu dan kena pilih yang ini sedangkan yang ini pun kita tak pasti adakah ia terbaik untuk kita. Dan bila terpaksa memilih, hati selalu sayu nak menangis sebab nk melepaskan atau takut dengan masa depan? Macam biasa GPS adalah terbaik jika dapat membantu kita kalau tersalah pilih jalan.


Kalau perlu memilih mahu jadi cikgu atau doktor, yang mana satu pilihan hati?


Who is the real looser for you?

Apabila Kamala and Swee Ling mengumpat aku dalam bahasa Tamil.
Sebagai Jenab, aku tak faham sepatah haram pon.
Aku rasa seperti real looser pada waktu itu.
Have you feel the same?


**Gambar sekadar hiasan.

Monday, October 12, 2009

I wonder how...




Masa di majlis ini, aku tertanya tanya
macam mana agaknye rupa aku dalam pakaian pengantin eh..
masa akad nikah, aku nk senyum lebar ke senyum sikit je?
pastu aa...aku nak jalan laju laju ke slow slow macam pengantin..eh dh pengantin kena la slow2 dak?


sengal!


bila turn kau?


*sambil senyum senyum..insyaallah, panjang umur, murah rezeki tahun depan. Jemputlah...




but i was wonder who's gonna be my bridegroom?
calon pun tadak...





** anas and siti weds
tahniah! semoga bahagia ke akhir hayat!

Friday, October 9, 2009

Homemade Bedak Rambai

Tiada masa untuk ke spa lakukan lulur?
Okey saya ada produk yang menarik untuk dicuba
Lakukan lulur sendiri
ringkas murah dan 100% bebas kimia
Menghalus dan mencantikkan kulit
lepas mandi dah terasa kesannya
lembut macam bayi....
pasti suami menjeling 2 kali....ecehhhh!



Harganya 1kg = RM18.00
Box kecik pun ada. 130g = RM3.50
Jika anda berminat, please do email me
if you stay area Klang, Shah Alam, Bangi atau Serdang saya boleh hantar by hand
but order must at least 3 boxes.
Untuk menjadi pengedar, anda dialu alukan...


Wednesday, October 7, 2009

Pisang goreng panasssss........orang johor makan cicah sambal kicap!

Bila kita ditinggalkan saat hati masih sayang
ringkas dibilang
sayang saya sudah tiada
tak guna kita teruskan kerana at the end kita tak kan bahagia

baik...

jika anda dalam situasi ini apa anda buat?
saya bagi masa 2 minggu untuk meraung menangis menjerit
rasa diri bodoh kerana tertipu dengan cinta palsu
mesti melutut mengadap tuhan
merintih minta diampunkan
minta diberi kekuatan
syukur kerana kamu tidak lupa DIA

baik..

selepas dua minggu
apa anda buat?

sedikit okey
masih terbayang bayang kelibat dia ..masih terbau bau perfume haruman dia (yakss) . masih tertoleh toleh jika ternampak kereta dia . tapi dah mampu berjalan berdiri dan bekerja dengan baik bukan? masih tidak lupa DIA bukan?
bagus..

selepas selepas itu?
saya bagi lagi 2 bulan..

makin okey..saya tau!
tapi kamu mencari dia tak? tertunggu tunggu email dia tak? ada lagi perasaan dup dap dup dap bila lalu tempat lepak dia? mungkin ada.. kerana itu normal..kerana ditinggalkan masa hati masih sayang .ye..dia mungkin sudah hilang frasa itu.tapi ini pihak kita..
ingat boleh right click delete memory boleh padam semua?
cakap pakai wekk boleh la..!

tapi dengar sini!

kita bukan hidup sebab dia . kita bukan bernyawa sebab dia .kau ada ibu bapa nk dijaga
kau ada adik adik nak dipelihara..hah? kau ada kerjaya nak di update . kau kena study kuat kuat . dah besar jadi cikgu . kau ada kereta nak di bayar . kau ada perut nak di isi..

so sila jangan buang masa dengan melayan fikiran macam bangang
selak lah haih siang malam dok mimpi dia semua!
aku tau tulisan ini semakin tidak realiti
tapi secara realitinya
kita sendiri yang kena lupa dia
tak kan nak suruh jiran sebelah lupakan?

ok.kau cakap selagi kau belum dapat pengganti kau akan terus ingat dia. boleh..sebab memori. kau memang kuat. bukan temporary . ingat lah...sampai lebam!

kau single so whattt?????
yg ada boy friend tu bahagia ke?
ah malas lah cakap pasal tu
kalau dah jodoh
dalam kuali bertemu jugeee... ;p

mungkin ada orang boleh jadi kawan lepas berpisah
tapi selalunya jadi lawan
hiii...aku suka!
sebab di pihak kau belum lupa dia sepenuhnya . lepas tu nak rindu rindu . nak happy happy dapat jumpa . kalau itu kau tak boleh control . rentikanlah mat... jangan buli hati kau macam tu . kesian dekat hati . dia pun tau penat dia tau sedih

kau kena kuat
untuk habiskan benda ni
kalau tak sampai bila???????

Monday, October 5, 2009

Catatan berbunga bunga tanpa daun..

Aku suka math! Aku perasan semenjak dua menjak ni, bila aku stress susah hati aku akan ambik soalan math aku buat senyap senyap kat meja kerja. Ye aku tau. Tak elok time kerja buat homework study. Tapi aku manusia. Hati ni selalu tak tenteram. Bila buat math hati jadi tenang. Lapang. Tak de dup dap dup dap tak sedap hati semua. Memang best lah. Itu dipanggil terapi.

Tapi bukan la selalu aku buat time keja. nanti rezeki jadi tak berkat pulak. Bila kerja dah setel, bos tak de nak mengarah itu ini aku ambik buku aku buat semua soalan math. Sampaikan yang dibulatkan besar besar dengan remark tak payah buat pun aku bantai buat. Betapa sukanya aku pada math! Macam sekarang sambil update blog sambil buat math. Tajuk harini matrik. aku pun tak faham matrik ni kita di sudut mana kita guna dalam kehidupan seharian. Dah la banyak no. Tah hape hape. Tapi aku suka.................... ;p

Mak penah pesan, kalau hati tak tenang, resah, baca al quran atau berzikir atau selawat. Ye aku buat jugak. Tapi soalan math pun membantu! serius nih..

Memang aku suka. Suka gila. Kira annuity, bunga, matriks, fungsi tertakrif yang tak tertakrif bagai semua bla bla bla...

Walaupun dalam kelas aku buat math sambil membebel lecturer mengajar laju macam jet pejuang Suqui tapi hati aku berbunga riang..suka sangat dengan math..

Bila lecturer cakap malam jumaat malam sabtu ni dia nak buat extra classes untuk math aku orang paling happy yang angkat tangan laju laju menyokong..heh! biarlah. aku bukan ada anak suami nak kena layan malam malam. Setakat tilam empuk dgn selimut sakti yang memanggil manggil tak kira masa tu? Apa lah sangat dibandingkan subjek kegemaran ni kan...

Bila dia cakap 19 hb ni kamu punya mid term test aku lah orang paling best sebab kena blaja kuat kuat supaya score dan rasa berbaloi dengan yuran yang mahal dan kos kos untuk datang kelas semua. So mesti blaja rajin rajin. Dah besar jadi doktor...

nak exam dah...haish....

Friday, October 2, 2009

Its real one..

Thursday, October 1, 2009

It takes two to tango!

Kadang kadang kita memang tak nampak apa yang cuba disampaikan oleh DIA pada kita
Selalunya memang kita susah nak terima
sebab ia memang jauh dari keinginan hati
tapi kita hamba bukan tuhan
sebab kita hamba kita kena redha

Aku memang tak faham kenapa lelaki mesti ada perasaan mahu kahwin dua. Ye memang itu fitrah. Lelaki ada 1 nafsu dan 9 akal. Tetapi sering tertewas dengan yang satu itu. Aku bukan penentang poligami yang tegar. Sebab poligami tu kan harus. Tapi bila ia melibatkan hati........................

Semak lah..bila di tanya apa yang tak cukup? Banyak alasan yang tak munasabah keluar. Eh muna tu memang dok sabah ke? Isteri saya begitu begini...Kenapa bila dah anak bederet baru kau sedar semua yang itu ini pasal isteri kau??

Kenapa mesti masa isteri dalam pantang anak ke tiga ke empat kelima kau nak buat perangai?
kenapa mesti kau dah naik pangkat jadi pegawai tinggi kau mula nak buat perangai?
kenapa mesti bila kereta baru kau dah keluar kau nak buat perangai?

Kau lupa masa kau kat bawah sapa dengan kau naik atas?
kau lupa sapa sebelah kau jadi co pilot masa kau drive kancil?
kau lupa sapa yang bungkuskan kerepek untuk kau jual masa poket kau kosong????

kenapa kau lupa semua tu bila kau senang??

mak aku kata, susah pun ujian..senang pun ujian..kau kena sedar semua tu ujian..

duit kau baru bertambah sikit bukan banyak pun
jadi tak payah lah bukak mata luas sangat dengan dunia ni
wei ni dunia..bukan syurga!

lagi satu kalau dah tau itu hak orang boleh tak tolong jangan kacau?

okey. aku belum kawen. Dan mintak dijauhkan yang aku akan berkongsi atau merampas hak orang. Tonglah tuhan. Jangan uji aku macam tu..

Tapi kalau dari mula kita tau, tolonglah wahai si hawa...janganlah.
hari ni kita ambil hak orang, esok lusa hak kita pula di ambil...tepuk satu tangan kau ingat bunyi? dah kau tepuk meja memang la bunyi...hish!
sampai bila nak habis???

ye,lain orang lain ujian nya...kita kena sedar itu ujian bukan exam muet kan?