Monday, October 24, 2011

Lelaki ini .....

KAYA lelaki kerana AKHLAKnya.

TAMPAN lelaki kerana KEJERNIHAN wajah.

MANIS lelaki kerana SENYUMAN indah dengan niat sedekah.

TINGGI lelaki kerana KESEDERHANAAN.

HEBAT lelaki kerana KESABARAN.

Dan MULIA lelaki kerana KEIMANAN yang TEGUH.

Friday, October 21, 2011

Friday, October 14, 2011

Wordless Wednesday, Thursday and Friday












How i miss that moment?
How i missing them so much?








Friday, October 7, 2011

Lembik

Ramai mak pak sekarang ni mampu menghantar anak-anak ke sekolah swasta. Kadang-kadang diorang bukan kaya sangat, tapi sebab inginkan anak-anak dididik dengan aliran agama ataupun aliran inggeris yg lebih spesifik, maka berhempas pulas cari duit hantar anak ke sekolah swasta. Yang mana sekolah biasa tidak dapat tawarkan apa yang ibu bapa mahu. Tak kisah lah. Kaya atau miskin bukan isu. Bila dah masuk private school, maka automatik terpaksa jadi macam orang kaya atau paling kurang saudagar yang cop duit. Sebab semuanya berbayar!


Lalu disebabkan kau membayar segala benda, jadi kau assume gaji cikgu cikgi yang bekerja mendidik anak kau juga kau yang bayar. Anak kau nakal, cikgu tak boleh denda sebab gaji cikgu kau yang bayar. Anak kau datang lambat, pengawas tak boleh ambik nama sebab, gaji cikgu kau yang bayar. Anak kau kantoi hisap rokok dalam toilet, kena tindakan disiplin, kau marah-marah tuduh cikgu yang ada masalah disiplin. Apa ni!! Gila apa mak pak zaman sekarang ni. Over protective.

Baik lah. Memang betul dalam duit gaji cikgu-cikgu sekolah swasta tu ada duit kau. tapi kau kena ingat, kalau kau seorang businessman pun, dalam duit kau ada duit aku jugak. Sebab? Kalau aku tak beli barang kau, boleh kau kaya? kalau kau polis berjawatan tinggi, gaji kau tu takde duit aku? Duit rakyat tu bayar gaji kau. Ha tau pun! So jangan persoalkan yang kau bayar sekolah ni, maka sekolah harus ikut cakap kau memanjang especially dalam hal ehwal urusan mendidik anak kau.

Tujuan ke sekolah pun itu. Untuk belajar jadi orang. Belajar yang hidup ni bukan setakat ada duit, bayar dan jalan. Memang dalam silibus pelajaran, takde nak ajar kau erti hidup. Tapi pergaulan dengan orang sekeliling, pemerhatian kau terhadap hidup orang lain. Tu semua proses pembelajaran.

Jadi selagi anak kau tak patah riuk, berdarah, muka lebam sana sini balik mengadu yang cikgu pukul, cikgu tendang maka jangan lah terlalu emosi dengan peraturan sekolah. Anak kau baru kena denda berdiri 15 min dekat luar sebab datang lambat. Kau dah call mengamuk macam orang gila. Dah nama peraturan sekolah kena datang awal, ikut la.  Belum lagi denda kutip sampah dekat padang. Belum lagi denda lari keliling padang. Belum lagi denda cuci toilet. Baru berdiri 15 minit dekat tempat parking, bukan tengah panas pun.. gila dah melalak macam orang sakai. Call cikgu marah-marah. Tuduh cikgu tak berhati perut. Tuduh cikgu tak sedar diri. Kalau macam ni punya attitude yang kau ajar anak kau, cikgu tak boleh tegur langsung anak kau, tegur masalah disiplin tak boleh nanti jangan salahkan guru kalau anak jadi mat rempit berjaya.

Kalau setakat denda kerana dia datang lambat ke sekolah, anggaplah itu pengajaran supaya lebih bersedia. Kalau malu kena berdiri, esok pagi bangun awal sikit. Jangan liat bangun. Kalau setakat kena cuci toilet sebab kau ponteng kelas, anggaplah itu cabaran dan pengajaran supaya berubah. Jangan ponteng kelas. Alah kalau nak sangat ponteng pun, jangan kantoi. Ha puas hati.

Bagi aku setakat denda berdiri, cuci toilet, kutip sampah itu normal. Mungkin sekarang kau malu. Nanti lepas sepuluh lima belas tahun, semua tu akan jadi kenangan yang indah. Itulah asam garam sekolah. Baru lah ada benda yang manis nak diingat di sekolah. Eh dulu I turun roll call lambat kena nyanyi lagu negaraku kat depan perhimpunan asrama. Relax je. Satu aspura aspuri tengok. Lek je. Mak ayah aku tak serang cikgu pun. Bukan diorang dera fizikal aku pun. Kecah ar budak zaman sekarang. Kecah ar mak pak zaman sekarang. Lembik!

 
 
 
and orang yang bagi statement "i bayar gaji u, so jangan nak denda anak i berdiri lama-lama....' tu nanti anak dia yang lembik!
 

Wednesday, October 5, 2011

Dan ini akibatnya

Makin banyak kita tulis, makin banyak orang tahu dan lepas tu mereka akan gunakan apa yang mereka tahu untuk serabutkan kita!

Cuba memahami perasaan kaki pancing

Dulu masa kecik-kecik, ayah kerap jugak bawak kami satu keluarga melepak dekat port kaki pancing. Macam dekat Pulau Indah, jetty Star Cruise. Ayah bukan pemancing tegar pun. Tapi sambil dia memancing, kami berpiknik. Tak pernah pun dapat ikan besar-besar. Ada sekali, selepas berjam-jam tunggu, dapat la sekor ikan gelama sebesar 3 jari. Kami adik beradik punya melompat suka. Syok gila mancing dapat ikan! Padahal gelama je pun..


Sekarang dapat suami kaki pancing. Punya la dia obses dengan hobi membosankan ini. Namun aku cuba jugak menyelami apa yang best dengan memancing ni? Aku pernah tanya dia. Masa tu kitorang kat tepi kolam. Tunggu ikan makan umpan. Suasana sunyi..bunyi kincir air berpusing-pusing, dan sesekali bunyi burung bertweet tweet.. ape yang awak fikir masa mancing ye? Tak jemu ke? Tunggu ikan makan…duduk je. Tak bosan ke? Dia pandang muka aku… mancing ni melatih kita supaya bersabar. Cewah! Lepas baling joran, saya akan bayangkan, umpan bergerak-gerak dan ada ikan cuba nak makan umpan saya.. sambil-sambil teka ikan ape yg akan makan. Tu yang best!

Bagi aku, itu namanya kuat berangan. Patutlah best. sambil kau duduk, berangan! memang best :p




Setiap kali melepak dengan kawan-kawan yang sama geng kaki pancing ni, topik diorang semua sama. Mancing. Peralatan mancing. Teknik-teknik mancing. Gaya ikatan perambut. Umpan air masin. Bancuhan umpan air tawar. Saiz mata kail. Ladung. Cengkerik. Katak. Umpun-umpun. Masa tu kau akan dengar segala istilah pelik akan keluar. Macam ‘Hud’., koyak, petak. Lama-lama otak kau tepu. Dan boleh kunyah segala ayat-ayat diorang.



Ataupun tajuk perbincangan menjurus kepada jenis-jenis ikan yang susah nak sangkut. Kalau dapat ikan jenis susah sangkut ni, kembang semangkuk la kaki pancing sekalian. Itu belum lagi kalau diorang masuk kedai alatan memancing. Berjam-jam sampai kau rasa pitam, loya nak muntah. Berapa banyak belanja yang diorang tabur untuk hobi ni, diorang tak kisah. Tapi akan membebel kalau mintak duit nak beli handbeg baru, kasut baru, tudung baru. Muncung panjang bukan sedepa lagi tapi 2 depa. Tapi kalau duit habis sebab mancing, bereh sokmo!



Hobi memancing suami juga membawa aku ke ceruk-ceruk yang sebelum ni asing. Wah ayat karangan spm! Dulu kalau nak lepak buang masa, kat shopping complex ataupun makan-makan. Sekarang ni kolam pancing jadi rumah no2. Kalau takde kat rumah sendiri, cari kat kolam. Mesti ada! Kalau setakat drive 4-5 jam semata-mata nak mancing, takde hal. Asalkan dapat lontar joran dan tarik ikan. Itu pun kalau ada ikan.



Aku takde masalah kalau ini hobi dia sekarang atau sehingga masa hadapan. Asalkan, tanggungjawab dia pada keluarga, agama dan kerjaya tidak terabai...

bersambung episod akan datang ...