Monday, December 3, 2012

Kau hormat aku, aku hormat kau

Tajuk sedikit ganache!

Apa hak seorang bayi yang seusia bayi? Istilah bayi bagi aku dari newborn hingga setahun. Kalau masuk ke tahun kedua dipanggil bayi besar. Ini serius tak sempat research.

Bagi seorang bayi newborn, 'hak' dia adalah untuk mendapat susu yang cukup, tidur yang cukup dan keselesaan untuk tidur yang maksimum (bagi diri dia).
Tiada istilah bermain lagi. From my 1month experienced having a baby and previous observation experienced others babies. Bayi 0-1.5 bulan mana reti main! Kau acah2 pun dia akan sekadar pandang kerek lepas tu temenung khayal. Lepas cukup berangan dia akan sambung tidur. Tiap 2jam akan bangun mintak susu, sambung tidur. Lepas tu bangun lagi untuk change nappy. Tulah rutin harian seorang bayi. Mungkin ada baby yg umur aku cakap ni pandai respon agahan org pada dia tp tu bukan pengalaman aku.

Tapi baby yang 2bulan ke atas tu dah pandai main. Tapi still kalau dia tidur tak boleh kacau! Tak boleh. Mana boleh kacau org tidur!

Sekarang anak i, arrazi dah sebulan masih belum respon pada agahan orang. Kau agah la dia sampai tercirit pun dia tak kan senyum. Tu anak aku.

Thats why bila ada orang yang cuba kejut dia tidur, padahal dia baru tidur 15min, dengan alasan ajak main hati aku jadi panas!

Jangan nafikan hak dia sebagai bayi newborn untuk dpt tidur yang secukupnya.

Sebagai orang dewasa yang normal, kalau kau melawat bayi baru lahir adakah kau kejut2 dia untuk bangun main? Tak. sebab kita faham, dia tak kan faham lawak kita. Hormat masa tidur dia. Kalau orang kacau anda tidur mesti mengamuk juga kan? Kecuali bayi yang mengganggu tidur ibunya. Ibu dia tak boleh mengamuk TETAPI kalau orang lain kacau bayi dia tidur sehingga mengganggu ibunya yang tidur itu boleh! Ibu dia dibenarkan mengamuk bukan pd bayi tp pada org berkenaan.

Serius letih.

Susah nak faham dengan orang tak faham bahasa badan manusia lain yang letih. Letih tidurkan bayi terutama yang tak sihat, meragam ni letih dia lain macam. Bila dpt tidurkan rasa lega. tp tetiba ada org kacau. Hadoi!

Jadi kpd sesiapa yang terbaca tulisan ini, mulai harini tolong faham perasaan ibu yang baru melahirkan anak. Jangan ganggu tidur bayi mereka sebab akan mengundang gangguan emosi. Anda tak akan faham selagi belum masuk labor room meneran anak sendiri.
Masalahnya ada yang anak dah berderet pun masih buat2 tak faham. Yelah bukan anak kau kan yang kena kacau. Yang aku tau aku nak main dengan dia!

Sekali lagi diingatkan, kalau melawat atau jaga atau ada baby dekat rumah, JANGAN GANGGU DIA TIDUR!

kalau dia memang berjaga, kau main la sampai lebam!

Sabarlah lagi berapa bulan bila dia dh pandai respon, mainlah pepuas wahai annoying people!

No comments:

Post a Comment