Wednesday, May 7, 2014

Sabah

Alhamdulillah...dah lama teringin nak jejakkan kaki dekat Sabah. Akhirnya sampai.
Actually booking tiket ni dh lama. Rasanya dh setahun. Masa book tu Air Asia buat promosi free seat. Harga asal dpt RM33 seorang. Tp sebab aku pilih seat dan tambah luggage so jadi sorang RM170 pergi balik. Semua cakap ok. So ok la dgn harga tu.

Beli tiket untuk 11 org tp last skali yg dpt pergi cuma 8 org. Sorang tak dapat cuti. Sorang dah kahwin. Sedih nk tinggal suami. Masa book tiket dia belum kahwin. Muahaha. Yg sorang lagi takut nk naik kapal terbang. Whatever la ayahhhhhh...

Tak dinafikan ada adik2 aku masa flight pergi Sabah ni adalah first flight diorang. So mesti la cuak+eksaited. Alhamdulillah. Perjalanan lancar.

First day. 
Sampai je terus ambik kereta sewa dan shoot menghala Kundasang.

Kereta Sewa, Ustaz Zahir 019 917 5406

Perjalanan KK-Kundasang hampir 2 jam setengah jugak. Kundasang ni kawasan berbukit. Macam Cameron. Jalan berpusing2. Sapa tak tahan boleh stanby minyak cap kapak takut muntah. Sweater jangan lupa sebab sejuk gila. singgah giant beli roti dan air mineral n meggi. Stanby sebab takut tak jumpa kedai dekat Kundasang nanti. Sepanjang jalan akan nampak kiri kanan church banyak dan juga kedai babi salai.

Bekalan ni beli dari semenanjung, ter check in. Habis semua kemek -__-


Penginapan pertama. Kinabalu Mountain Lodge. 

Beli guna Agoda, satu malam RM130.00. Bilik Japanese Room. Boleh tengok sini. Kecik. Macam dekat loteng. View cantik tp sayang membelakangkan gunung kinabalu. So cuma nampak bukit biasa je. Paling tak syok kedudukan hotel ni atas bukit yang super curam. Kereta kami hampir-hampir tergelincir masa nak naik. Bahaya betul! tp sebab driver berpengalaman dan co driver pun terpaksa turun maka kereta berjaya naik.

Kinabalu Mountain Lodge yang tinggi


Banyak sangat serangga-serangga pelik. Tak sesuai bawak anak kecik atau orang tua. sebab kena panjat tangga yang tinggi. Bilik air pun jauh ke bawah. Share dengan semua orang. Nak basuh beyak anak bercinta..huhu. Kalau backpakers memang sesuai sangat. Tu la akibatnya masa nak bayar tak baca review sampai habis. Dah tekan pay baru perasan komen-komen orang..huhu lagi :(

2nd day
Pagi-pagi lagi terus cari kedai breakfast. Tak larat nak makan roti dah. Restoran Panataran. Berhadapan dengan Kundasang Heritage Spa Resort. Restoran Halal dan makanan dia sedap! Portion Nasi Goreng besar dan sedap. 2 kali cakap sedap tu memang sedap betul la tu.

Panataran Special Fried Rice


Restoran Panataran ni mengadap Kinabalu Park. Pintu masuk Kinabalu Park ada Heritage and Spa Resort. View yang sangat cantik!

Aku tapau siap-siap bubur nasi untuk anak dan 4 bungkus nasi goreng lagi sebab nak teruskan perjalanan ke Sg. Tagal dan Poring Hot Water.

Lepas makan masuk Kinabalu Park dulu ambik gambar dengan gunung kinabalu dari kejauhan dan ucap good luck dekat budak-budak yang nak start panjat gunung kinabalu. Tiket Kinabalu Park ni RM3.00. Simpan nanti nak masuk Poring guna tiket yang sama.


Anak 2



Lepas dah puas bergambar, teruskan perjalanan dalam 45 minit lagi kalau tak salah aku ler...ke Sungai Tagal Fish Spa. Dekat sini ada fish spa. Ikan kelah dan ape tah ikan lagi akan kerumun kaki kau menggigit kulit mati. Tiket masuk RM8.00 seorang. Masa dekat sini semua orang eksaited tak pernah jumpa ikan. Terlepas pandang anak. Anak aku hampir lemas...ohh ngeri kalau ingat balik. Korang kalau sapa baca blog ni pergi sana hati-hati!


Lepas tu kami ke Poring Hot Water. Kolam air panas yang layannnn kalau berendam. 



Pili air panas sebelah kiri, kena ikat plastik sebab panas gila! Budak-budak ni asalkan air semua nak splash!



Kalau sapa rajin, panjat bukut dalam 20 minit lepas tu melalui titi gantung seberang pokok ke pokok untuk perjalanan turun. Umi aku panjat weh dengan seliparnya. Mantap ar umi! Masa nk lalu titi tu cuak amat tapi kau terpaksa redah jugak kalau tak camne nak turun? Dlm hp aku takde plak gamba umi sebagai bukti -__-







Lepas puas mandi, kami balik. Pesta durian kejap dekat tepi jalan area Ranau.





Singgah restoran Hasanah dekat pekan Ranau. Sup dia sedap gila! Sapa dekat Ranau singgah la. Sejuk-sejuk makan sup panas. Takde ambik gambar. Tapi percayalah memang sedap sangat sup dia! 

Kami decide untuk tak mau sambung satu malam lagi dekat Kinabalu Mountain Lodge tu. So kami cari bilik lain. Jumpa homestay dekat dengan Kundasang Park Resort (kalau tak salah :p). Nama homestay tu Bensin Homestay. Satu malam RM120.00 bilik untuk 4 orang. View dia mengadap pekan Kundasang dan Gunung Kinabalu. Subhanallah!! cantik sangat!






baju bersidai pencemaran gambar

Gambar2 yang aku ambik memang tak dapat nak buktikan yang view dia cantik. Tp memang cantik! Puas mengadap gunung! Lepas subuh relaks je selak langsir tingkap tengok view matahari terbit.

Malam last dekat Kundasang sempat bersteambot dekat Nabalu Restaurant and Hotel.







Makanan di sini agak mahal tp berbaloi. Portion besar. Paling penting bersih dan sedap!

Hari ketiga 

Checkot hotel. Cepat-cepat breakfast dan terus ke Dairy Farm. Tiket masuk RM4.00 seorang. Disebabkan waktu perah susu pukul 3.00 petang so kitorang tak masuk. Ambik gambar dekat luar je.



Ahli rombongan

Lepas bergambar depan pagar Dairy Farm kami turun bukit menghala ke Kota Kinabalu. Singgah Rumah Terbalik. Sampai sana tengah hari. Pukul 2 petang. Bahang panas teras sangat. Maklumlah baru turun dari tempat sejuk. So takde sapa pun nak turun. Dah la tiket masuk RM10.00 seorang. Kalau nak ambik gambar sorang RM5.00. Tanya orang yang baru keluar 'berbaloi ke masuk bang?' dia cakap 'entah...takde apa yg best pun'...terus kitorang blah. Bahahaha! tak berjiwa pelancong betul!

Terus cari Promenade Service Apartment. Dah booking awal-awal tru online. Ambik kunci dan lepak dalam bilik kejap. Bagi anak-anak mandi dan rehat. Petang lepas asar pergi Lok Kawi jumpa sepupu umi yang baru kena tukar situ. Dia kerja tentera. Makan malam dekat rumah dia. Save bajet. Lepas makan, pergi Tanjung Aru. Lepak-lepak dan try juice yang pelik-pelik dekat sini. 

 Tengok tu, peria pun ada! Sapa berani boleh order..


ABC Special gila!

Hari keempat

Adalah hari yang ditunggu semua orang! Island Hopping. yeayyyyy! Aku suka tp tak suka sangat :p
Pentakut air wiwiwiwi



 Khemah mainan ni umi yang gigih bawak. Memang berguna untuk anak tidur dan simpan barang masa org snorkelling


 Makanan ni tapau siap2 dari jetty. Tips penjimatan untuk bajet group trip.


Pisang goreng cheese



 Umi dari panjat titi gantung sampai ke snorkelling semua dia redah! Alhamdulillah...sebelum ni umi sakit lutut. Sekarang lutut dah ok. Seronok!


 Aji dan Ayah. Sesi water confident 



 Orang takut air kena jaga anak-anak tepi pantai. Orang lain semua dalam air tengok ikan -__-






 Perkampungan Terapung Pulau Gaya



 Masjid / Surau. Masa ni penuh anak-anak kecil tengah mengaji. Sayup-sayup dengar suara diorang. Syahdu!




Kitorang charterd 1 bot hari tu. Dia charge RM300 untuk 3 pulau. Lepas tu kitorang request nak pergi pulau pusing-pusing Pulau Sapi, pakcik tu suruh tambah RM50. Temasuk life jacket dan alat snorkelling total semua RM440.00. 

No telefon pakcik bot, Haji Samad : 013 891 0646

Beeha keletihan. Poor baby ..bila la rambut beeha nak panjang :p

Balik hotel semua tergedang penat. Tapi yang tak penat adalah anak-anak kecik 2 orang tu. Sebab diorang dah puas tidur masa dalam perjalanan balik. Mata mak panda nak... @__@

Sebelah petang, jalan -jalan dekat area Pasar Filipina. Shopping apa yang patut untuk bawak balik. Sotong kering. Udang kering. Ikan bilis dan keronsang mutiara. Butang baju melayu pun murah. 







Hari kelima

Lok Kawi Wildlife Centre. Emmm...tak yah la pegi. Macam masuk zoo je. HAHAHA
Sebenarnya dah malas nak tulis. Tapi anak-anak yang paling best sebab tengok binatang. Lepas tu balik hotel dan malam sambung shopping dekat Pasar Filipina tu. Esok pagi-pagi dah kena bangun sebab flight pukul 7.10 am...

sekian...

































































5 comments:


  1. Do you need a Loan?
    Are you looking for Finance?
    Are you looking for a Loan to enlarge your business?
    I think you have come to the right place.
    We offer Loans atlow interest rate.
    Interested people should please contact us on
    For immediate response to your application, Kindly
    reply to this emails below only:Email
    osmanloanserves@gmail.com



    Please, do provide us with the Following information if interested.
    LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
    First name:
    Middle name:
    Date of birth (yyyy-mm-dd):
    Gender:
    Marital status:
    Total Amount Needed:
    Time Duration:
    Address:
    City:
    State/province:
    Zip/postal code:
    Country:
    Phone:
    Mobile/cellular:
    Monthly Income:
    Occupation:
    Which sites did you know about us…..
    osmanloanserves@gmail.com

    ReplyDelete


  2. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
    احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
    تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
    العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
    تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
    مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
    شركة تنظيف بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالجبيل
    شركة تنظيف فلل بالجبيل


    شركة تنظيف مجالس بالجبيل
    شركة تنظيف منازل بالقطيف
    شركة تنظيف مجالس بالقطيف
    شركة تنظيف سجاد بالقطيف
    شركة تنظيف شقق بالقطيف

    ReplyDelete