Thursday, June 13, 2013

Demam panas dan hospital

Mata masih lagi mood panda. Kena cari krim mata pulak lepas ni. @__@ bukan apa. Arrazi baru baik demam. Demam yg panas dan mencuakkan naluri keibuanku.  Mula-mula dia start sakit mata dulu . Taik mata penuh sampai melekat-lekat. Kesian. Tiap minit kena check mata supaya taik mata tak kering. Kalau kering nanti dia mengamuk sebab mata tak boleh bukak. By the way, ini jugak menjadi pengajaran buat kami suami isteri supaya lebih fokus pada anak. Kami banyak berjalan sampai tak kisah sangat kalau anak dah tunjuk tanda-tanda tak sihat. Sepatutnya kalau dah ada tanda sakit, elok duduk rumah jela.

Nasihat doktor kalau anak sakit mata yang tidak serius  - titikkan susu ibu ke dalam mata anak. Buat sekerap yang mungkin.

Dipendekkan cerita lepas 3 hari mata dah tak bertaik atau merah lagi. Tapi....dia demam pulak. Haih poor baby. Ibu pujuk arrazi, ni demam sebab nak besar. Orang nak membesar memang banyak dugaan.. boleh pujuk anak gitu? hehe

Masa demam tu menangis sampai tak nak makan dan minum. Hari kerja, Umi call dari rumah suruh balik sebab dia dah tak terkawal. Mungkin lapar sebab tak minum susu langsung. Padahal pagi sebelum ke ofis, badan cuma suam-suam  dan masih mahu menyusu lagi walaupun direct bf. Lalu bergegaslah aku balik. Bila balik rupanya dia nak menyusu direct. Aku kena masuk ofis balik so bawak dia skali datang ofis. Memang tak boleh buat kerja sebab dia nak berdukung dan merengek. Mungkin sebab badan tak selesa. Nasib baik cuti sekolah, kerja separuh hari je. Balik kerja, terus bawak dia ke klinik.



Doktor check suhu, 39.5. sangat tinggi. Patutla dia tak happy dan cranky. Lepas tu doktor advise beli temperature supaya dapat pantau suhu anak. Mujurlah esoknya cuti israk mikraj. Dapatla aku jaga dia dekat rumah. Doktor terangkan cara penjagaan bayi semasa demam.

  1. Sentiasa bagi ruang pada badan supaya badan dapat disejukkan. Kalau boleh pakai baju yg lubang-lubang atau tak payah pakai baju langsung.
  2. Basahkan kepala dan badan kalau suhu dah tinggi. Contohnya kalau rasa badan anak panas dan suhu lebih dari normal, tak perlu panik nak lekas-lekas ke klinik. Basahkan kepala dan badan, kemudian pantau suhu. Dalam masa 4 jam, masih lagi maintain panas, sedangkan ubat dah makan baru bawak ke klinik.
  3. Doktor pesan, yang penting jangan balut badan dia. Tak perlu guna selimut tebal sebab demam panas tak sama dengan demam selsema. kalau balut badan dikhuatiri panas terkepung dalam badan dan tak dapat dikeluarkan.


Gitulah pesan doktor. Kami pun buat macam apa yang diberitahu doktor. So relaks jela arrazi tido pakai pampers je. Bila suhu turun, aku selimutkan dia. Bila panas, basahkan badan, bukak selimut balik. Masuk hari ke 3 iaitu tengah hari Jumaat, demam dah ok.

Tapi badan dia tumbuh bintik-bintik merah. Mula-mula perasan dekat pipi. Malam tu bintik ada dekat leher. Sabtu pagi satu badan penuh. Panik lah kami sebab mula-mula ingatkan campak. Tapi aku ni jenis kalau apa-apa pun mesti check doktor. Pastikan dulu sakit apa. Tapi aku tak suka makan ubat. Check sekadar untuk pastikan keadaan tak serius. Ubat tu kalau ada alternatif lain aku memang tak bagi arrazi makan pun. Bila bawak ke klinik, doktor cek darah. Platlet rendah. Dia bagi surat refer hospital sebab suspek denggi. Maka kami pun bergegas ke hospital. Ingatkan nak dapat rawatan biasa rupanya kena tahan.


ruam penuh satu badan

Maka bermalam lah kami satu malam di hospital.  Doktor ambik darah untuk pastikan betul-betul apa sakit anak saya ni. tapi disebabkan dia aktif dan menjerit-jerit sepanjang dekat hospital, awal-awal lagi doktor dah cakap, kami rasa ini bukan denggi. Sebab anak kamu aktif dan happy. Ape pun still kena tunggu laporan darah. Ok fine doktor.

Arrazi ni ada satu pe’el kalau dah tiba time mandi dia mesti kena mandi. Pagi selalunya around 9.30-10 am. Kalau petang 4.30 – 5.00 pm. Rasanya semua budak macam tu kot kalau kita dah biasakan dia dengan time mandi atau makan. Cukup time dia tuntut. Tak kira lah kau tengah jam ke, dalam kereta ke.. Kalau jam dah tunjuk waktu tu kita still tak mandikan dia, dia punya cranky satu macam. Menjerit, menangis  sampai semua rimas. Lepas mandi, bagi susu terus mata pun kuyu.

Masa dekat hospital, dah settle mandi, makan dia tidur sampai pukul 10 malam. Ibu dengan ayah arrazi dating tepi katil sambil main candy crush. Best jugak. Walaupun kerusi malas yang disediakan tu kerusi hampir bolos. Tapi nasib baik tak bolos. Maknanya berat badan  ibu masih stabil. hihuhihu

kerusi bolos

Bila dia dah jaga, satu hal pulak nak tidurkan dia. Dia dah cas tenaga, kemain aktif lagi. Katil tepi tingkap dapat la menikmati pemandangan malam bandar Klang. Seronok dia. Padahal mata ibu dah bepinau-pinau. Mengantuk gila! Taktik untuk bagi anak tidur balik, gomol dia sampai letih. Dukung dan bawak dia pusing hospital tengok baby-baby yang tak sihat tu. Riuh mulut dia menengur. Nurse yang bertugas pun sibuk dia ajak borak. Nasiblah nurse semua baik-baik dan yang penting cun. Haha. Tiap kali nurse datang cek, mesra alam betul anak aku menegur. haih..

bulat mata dia bila tunjuk kucing ni

peneman ibu sementara tunggu Arrazi  bangun tidur. Boring tahu?

lampu katil hospital yang antik


Walaupun saya  keletihan dan mengantuk akhirnya pukul 1 pagi baru dapat tidur sebab tak biasa uolss tido kat spital ni. tambah-tambah pulak kejap-kejap dengar baby menangis kena sedut kahak. Kesian sangat. Actually ada baby yang sakit paru-paru rasanya. Tiap beberapa minit nurse akan masukkan tiub untuk sedut cecair dalam badan dia. Dan dia akan terbatuk-batuk keras sebab orang jolok kerongkong. Haish tak sampai hati nak tengok. Kesian.

menikmati keindahan malam bandar Klang


Esok pagi, dah siap-siap mandi doktor datang check, dia cakap darah semua dah naik, so puan boleh balik. yippi yippi yayyy!! 



Main-main sementara tunggu ayah datang ambik


So kepada semua ibu-ibu, bersyukurlah jika anak kita sihat. Sebab dekat hospital ramai sangat baby yang sakit teruk-teruk. Insaf. 

Terima kasih kepada doktor dan nurse yang menjaga baik kami berdua sepanjang di hospital. semoga Allah balas kebaikan yang anda buat dengan kebaikan juga. amin...

1 comment:


  1. Artikel yang menarik mengenai demam. Memang demam harus diberi perhatian yang sewajarnya. Namun demam juga boleh mendatangkan kebaikan. Antara kebaikan demam ialah ia dapat menguatkan sistem imunisasi badan.

    ReplyDelete