Thursday, June 27, 2013

Tips untuk masak laju..yeke? boleh la...

Anak nak masuk 6 bulan, excited sangat maklumlah anak sulung. Google habis menu ape nak sedia untuk anak. Ingat lagi makanan pejal yang mula-mula masuk mulut Arrazi ialah pisang. Emm…tak tak sebelum tu masa baru-baru lahir dah bagi kismis dengan kurma. So pisang bukan makanan pejal pertama la. The first after 6 months la gitu. Lepas tu kan macam blur, malas dan sebagai nya..hari-hari anak aku makan pisang. Lepas tu mak aku bising, apehal hari-hari pisang? ingat anak kau _____? hahaha so paksa diri masak. Eksaited kejap je. huh!


Lepas tu beli beras perang. Yela doktor-doktor dalam encik google cakap budak-budak elok makan beras perang. Bila aku masak, eww bau dia. Subhanallah. Cannot go. Tapi bayi ni kita ajar la yang baik-baik dulu. Dia bukan tau apa. Makan je. Dah la lama gila nak masak. Nak jadi bubur tu bape jam rebus tak masak-masak. Bila dah siap masak, anak aku makan  ada la sesuap dua. Frust mak nak.. lepas tu buat frozen. Blande bagi halus, masuk bekas. Bekukan. Lepas tu umi cakap, time makan adalah time berperang. Dia main sembur-sembur habis muka kita. Ok fine!

habis dia sembur!

Dekat tempat kerja, borak-borak dengan kawan yg dah ramai anak. Diorang bagi tips. Macam-macam tips. Seronok sebab dapat share pengalaman. Ada akak sorang ni cakap, walaupun dia bekerja, hantar anak rumah pengasuh, dia tak pernah frozen kan bubur anak dia. Anak dia tak main la makan frozen-frozen ni. semua fresh! Kelas kau! Lepas tu dia ajar macam mana nak masak hari-hari dengan menjimatkan masa. 

Heres a tips..

1)      Masa cuti, peruntukkan sedikit masa kau untuk prepare bahan bubur anak. Misalnya ikan atau ayam atau daging or any protein yang nak dimasukkan dalam bubur tu. potong kecik-kecik. Basuh bersih-bersih dan pek kan kecik-kecik. Setiap pek tu ikut la berapa banyak ayam/ikan/daging yang kau nak masukkan dlm bubur. Faedahnya nanti bila bangun pagi kau ambik satu pek bukak dan campak je dalam periuk. Tak payah nak tunggu defrost, nak potong, nak bersihkan bagai. Semua dah siap.sebab selalunya masa terbuang sebab nak sediakan bahan. Nak tunggu defrost je dah setengah jam. Nak potong lagi bla bla bla..last-last bubur pun tak jadi.
ayam yang dah siap potong kecik-basuh-dan pek

2)      Sayur pun sama jugak. Kalau boleh potong je sesiap. Tapi setakat ni aku tak penah potong lagi siap-siap. Sebab sayur bukan nak tunggu cair pun. Lepas tu pakai sikit je. Kalau sebatang carrot tu boleh pakai 3-4 kali masak. Kalau kentang sebijik utk 2x masak. Ikut la cara masing-masing.

 agak-agak la peria kan.. ini mak nye yg kena makan

3)      Ikan bilis pun sama. Kopek siap-siap. jangan lupa buang tulang sekali. Pastu masukkan dalam bekas supaya senang bila nak masak, ambik basuh dan campak dalam periuk.


So setakat ni cara ini berjaya. Bangun pagi, masuk dapur basuh beras 1 sudu teh(tapi beras putih la. Kalau perang kena bangun awal), isi air sampai hampir penuh periuk, ayam 1 pek, ikan bilis 3-4 ekor dan rebus dengan api sederhana. Tips umi, masukkan 1 sudu teh minyak masak / minyak zaitun supaya proses melembukkan beras jadi cepat.

rebus sampai lembut

Lepas tu pergi mandi, dan solat. Lepas solat pergi tengok bubur dah mendidih. Potong kentang dengan carrot campak dalam periuk. Kalau bayam, jangan campak dulu. Potong je. Lepas tu rebus lagi dengan api sederhana. Stanby bekas untuk isi bubur kalau hantar anak rumah pengasuh la. Lepas tu pergi sambung bersiap. Lepas dah siap pakai tudung, mekap semua cantik-cantik masuk dapur balik dan time macam ni bubur pun dah siap masak. Masukkan bayam. Sayur lembut ni masuk last-last supaya zat nya tak hilang kalau masak lama sangat.  So tutup api . senang je. Dah boleh masak bubur hari-hari. Tak yah frozen-frozen lagi. time ni kalau nak blander pun dah boleh blander..


hari ni ada salad. Salad pun salad la. Yang penting sayur hijau

Anak pun takde la sembur-sembur masa makan.



bu..sedap!!

bak sudu nak makan sendiri!

sedap sangat pun berperang jugak ye??

No comments:

Post a Comment