orang tua-tua selalu cakap 'orang pompuan ni terbang la setinggi mana pun, pergi la sejauh mana pun, selam la sedalam mana pun kau tetap akan ke dapur'
ramai orang sekarang tak setuju dengan benda tu.
tapi bagi aku banyak yang betul dari tak betul pegangan orang lama tu.
bukan maksudnya kita tak perlu belajar tinggi, tak perlu menyelam dalam dalam, tak perlu membina kerjaya disebabkan ceruk dapur jugak kita duduk
tapi as a women, kita mesti tau selok belok dapur
benda benad basic kena tau
rupa garam dgn gula macam mana
goreng telur nak taruk minyak banyak mana
kalau hangus dengan garing tu macam mana
semua tu at least
at least tau sikit kan
memang betul, bila kita menjadi wanita hebat
di pejabat pegang jawatan penting
di jalan raya macam samseng bawak kereta
kerja 8 to 5 kadang kadang bawak ke 10
terkocoh kocoh sana sini
tiap hari tak sempat masak beli kedai je
tapi
bila hujung minggu mesti suami nak jugak merasa masakan kita kan?
wah! aku ni mcm dah kahwin
dari pengamatan pengalaman
makcik makcik kawan kawan yg dah berkahwin
macam mana kaya pun diorang sebab mampu makan luar hari hari
tapi akan ada satu hari yang memang family (suami dan anak-anak) nak makan di rumah
mak masak
macam kita
kita membesar dengan masakan ibu
sedap ke tak sedap bila ibu masak, itulah rasa ibu
rasa tu melekat dalam otak dalam hati
sampai ada sesetengah kawan aku bila makan kat luar
'aku tak reti makan sup yang bukan mak aku masak'
sampai macam tu skali!
jadi kita kena teruskan tradisi jap bukan tradisi
tapi ape ye...
teruskan kesinambunangan ni (perfect word!)
kita pun nak anak-anak kita ada perasaan macam tu rite?
nak suami kita rasa mcm tu kan?
eh, suami tu aku malas nk komen la
tapi anak...even aku blom ada anak
tapi kalau dari kecik dia makan sup yang rasa nya sama setiap kali ibu (kita ;p) buat
then itulah rasa yg dia akan ingat
walaupun sup ibu (kita ;p) tu tak setanding sup orang lain
aku selalu poyo konon konon pandai masak
sibuk google resepi itu ini kononnya nak buat
padahal..
ape je yang aku reti buat..tak membanggakan langsung
kalau nasi goreng, pakai perencah maka sedap la ia..kalo tak, ke laut la jawabnya..
selain benda basic like goreng telur, masak nasi, air
aku cuma reti masak sup yang sedap (gila puji diri sendiri)
mungkin orang lain rasa sup aku biasa2 je
tapi disebabkan setiap kali aku masak sup, itulah sup yang aku buat
rasa tu dah melekat dalam otak adik adik aku
aku tengok licin je tiap kali aku masak
okey la tu kan...
kita bukan nak bukak restoran pun
kalau bukak pun, kita bukan yang bepeluh masak kat dapur
kita jaga cashier je
okey
selagi ada kesempatan, belajar masak
lagi-lagi resepi ibu yang belum kita warisi
semua org ada masakan favorite yang ibu masak?
kuasai betul2 supaya kita dapat bagi peluang suami dangan anak-anak kita rasa resepi warisan ibu
mari asapkan dapur!
*entry ni buat aku tersengih sengih..
rasa macam orang dah lama kahwin tulis entry....
hahahahahaha!
poyo seh
aku suka asam pedas dengan kari ikan mak aku...tapi sampai hari ni tiap kali buat, umi cakap fail!
Hihihihihi
ReplyDeleteKau memang kan.
Kalau aku dah pandai masak, kau orang first aku suruh test.
Biar kau nganga dengan kehebatan aku.
hahaha
ReplyDeletekecur jap air liur ku...ku pun nak bini yg pandai masak
aku da blajar masak...ihiks..;-p
ReplyDeletesyakira
ReplyDeletewak aku pun teringin gila nk rasa masakan kau!
~0~
oh kalo mcm tu xde chance la aku nk masuk line..haha
cik pooh
ada berita baik ke???jeng jeng...