Tuesday, October 19, 2010

Music of the spheres

Dewan Filharmonik Petronas

Dulu masa tau kewujudan dewan ni, aku dah nekad satu hari nanti aku akan menjejakkan kaki ke situ. Yela mana taknya, maklumat yang disogokkan yang dewan tu adalah antara yang terbaik di dunia. setanding Royal Albert Hall, London. Nak ke albert hall tu tak tau tahun bila pulak nk join europe trip kan. Lalu bila dapat email dari Yayasan Salam tiket jemputan menyaksikan Taffel Music di dewan yang menjadi igauan idaman tu lantas terus merebut peluang yang jarang2 sangat dapat. Orang lain mungkin dah biasa keluar masuk dewan tu. Tapi bagi saya mana pulak lah nak dapat peluang selalu masuk dewan macam-macam  tu kan...
Orkestra dari Canada sempena musim konsert ape tah nama. So sepanjang bulan Oktober November dah bersusun jadual konsert okestra di DFP.

dapat tempat depan pentas. Teringin nak duduk dekat balkoni bahagian kiri kanan dewan. Macam syok je tengok dari atas

mesti simpan untuk tunjuk kat anak cucu...haha
by the time dapat cucu esok diorang pun tak heran dah benda-benda gini...


gambar show yang curi-curi ambil

Rasanya it didnt reach my expectation. Aku ingat sumpah grand gila dengan kawalan security yang ketat segala. Rupanya tak. Maksud nya macam kalau orang yang takde tiket kalau dia seludup pun sure lepas. But then dari segi sound system memang A lah. Dewan yang kedap udara (istilah sendiri) tu kau sarung kasut pun berbunyi. Gosok tangan pun dah mengganggu orang sebelah. Belum lagi bunyi gamat tepuk tangan. Memang terbaik lah bab tu.


Persembahan malam tu tentang Galileo. So banyak gambar-gambar bintang, komet dan sedikit sejarah tokoh tersebut. Lepas tu tentang 4 musim sejuk, panas, bunga, and autumn. Memang layan. Layan tak layan sangat lah. Sebab orang canada yang jadi pencerita, maka assent english dia agak susah untuk AKU faham.ditekan disitu..aku ye :p  agak tak berapa faham la..so ada here and there part macam blur blur..  

Persembahan dibahagi 2 part. Lepas 1 jam, rehat 20 min lepas tu majlis coctail. Makanan pun sedap dari hotel La Meridian. Pulun habis murtabak tapi tak ambik gambar sebab malu dengan orang sekeliling. Masuk bahagian kedua aku tak masuk dewan.  Sebab tak nak balik lambat. Dah la esok kerja. Cukuplah merasa berada dalam majlis dan dewan menjadi igauan tersebut.


Aku suka corak persembahan tak macam orkestra biasa which is yang biasa tengok dalam tv. Duduk atas kerusi and tengok note, lepas tu ada sorang conduct di depan. Ni semua macam drama sikit. Berdiri, ada pergerakan badan, eye contact dengan among the musician. Lepas tu buat muka pelik. Part muka lucu. Lepas tu aku tergelak sorang-sorang. Eh comel lah!


Lepas ni kalau tak dapat tiket free pun if ada persembahan yang menarik hati macam kitaro ke, vanessa mae ke sure nak pergi la konon macam dah boleh get into dengan muzik-muzik tak sesak napeh macam ni. By the way, malam sebelum tu, ada persembahan jugak di DFP. And siap ada persembahan poem. Apsal lah salam tak offer tiket tu??

Kesimpulan, it was wonderful night and great experienced for me
nak jugak,,,,


1 comment:

  1. aih..mcm best je. xpenah masuk....
    btuahnye dila

    ReplyDelete